W jaki sposób można ustalić, które pokarmy nasilają alergię?

Jednym ze sposobów jest zastosowanie diety zaproponowanej przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne.
Dieta obowiązuje przez dwa tygodnie. Można jeść tylko to co wymieniono poniżej. Inne produkty sa zakazane (np. pieczywo, wędliny...).
Po ustąpieniu objawów alergii wprowadza się do diety nowy pokarm co 3 dni np. kasze, wołowinę, kefir itd. i obserwuje się reakcje własnego organizmu.

Dieta uboga w alergeny na pierwsze dwa tygodnie:

  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Cukier
  • Woda mineralna niegazowana
  • Mięso indyka
  • Jagnięcina
  • Olej bez konserwantów
  • Herbata czarna, niearomatyzowana
  • Brokuły, kalafior, ogórek

Ta strona używa tzw. cookies. Ustawienia możesz zmienić w preferencjach przeglądarki. Polityka prywatności