Światowy Tydzień Alergii obchodzony w dniach od 23 do 29 czerwca pod hasłem przewodnim jest Overcoming food allergy obstacles (tłum: Przezwyciężanie barier związanych z alergią pokarmową)
Alergie pokarmowe stają się powszechnym problemem populacyjnym. Dotykają ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce doświadcza ich ok. 8% dzieci oraz ok. 5% osób dorosłych. Ponownie wraca zagadnienie edukacji społeczeństwa w zakresie wyborów konsumenckich, które prowadzić mogę do dotkliwych konsekwencji zdrowotnych, zaostrzeń i powikłań innych zdiagnozowanych chorób. W przypadku alergii pokarmowej najgroźniejszym jej przejawem może być wstrząs anafilaktyczny, stan zagrażający życiu. Istotne jest zatem aby zdiagnozować czy mamy do czynienia z alergią pokarmową (reakcja obronna układu immunologicznego) czy też nadwrażliwością na pokarm (reakcje metaboliczne, farmakologiczne, etc.)
Zachęcamy do wzięcia udziału w webinariach organizowanych przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne wraz ze Strefą Alergii - https://pta.med.pl/